Hur kan jag arbeta med nedladdningsformat?

Här visar vi hur du kan arbeta med nedladdningsformat (och publiceringsformat) på olika sätt.

Innehållsförteckning:

Vad är ett nedladdningsformat?

Hur redigerar jag ett nedladdningsformat?

Hur skapar jag ett nytt nedladdningsformat?

Hur använder jag ett nedladdningsformat?

Hur kan jag styra vart ett nedladdningsformat syns?

Vad är ett nedladdningsformat?

Nedladdningsformat är ett sätt att kunna ställa in ett format på förhand så att era användare kan ladda ner en bild med förinställda mått och storlek så att den passar in perfekt för ert arbete. Du kan skapa ett helt nytt nedladdningsformat eller ändra på befintliga nedladdningsformat genom att klicka på kugghjulet - Nedladdningsformat.

Dessa format kan också styras så att vissa format bara syns inne i Mediaflow, bara ute på portalen eller bara från ett CMS som SiteVision, Episerver eller liknande.

Dessa kommer du sen åt genom att högerklicka på en fil och välja "Ladda ner". Då får du upp en lista på vilka nedladdningsformat som finns inlagda hos er. I exemplet nedanför ser vi en mängd olika format. Detta går att styra så att ni ser så många eller få format ni önskar.

Hur redigerar jag ett nedladdningsformat?

För att redigera ett nedladdningsformat som redan finns så klickar man in sig via Kugghjulet - Nerladdningsformat och klickar sen på formatet i listan för att komma till det aktuella nedladdningsformatets inställningssida.

Vi tittar på ett exempel där vi klickar på ett format som heter "Bild mittenspalt webb 480 px".

Vi kommer nu till sidan för detta format som ser ut såhär.

Notera att det i detta inställningsfönster går att scrolla ner för fler inställningar.

Här kan du ändra flera inställningar för detta nedladdningsformat och när du är nöjd med formatets inställningar så klickar du på Spara.

Hur skapar jag ett nytt nedladdningsformat?

Under Kugghjulet - nerladdningsformat så kan du uppe till höger klicka på den blå knappen Nytt format för att börja lägga upp ett helt eget nedladdningsformat.

När du har klickat på nytt format så får du upp nästa ruta, där du får ett "tomt" nedladdningsformat som du kan ställa in precis som du vill ha det och döpa till passande benämning. Här gäller samma inställningar som Hur redigerar jag ett nedladdningsformat?

När man är klar så klickar man på Spara nere till höger.

Nedladdningsformatet är nu klart att använda och man hittar det i listan över format när man högerklickar på en fil i Mediaflow.

Hur använder jag ett nedladdningsformat?

För att använda ett format så högerklickar du på en fil och väljer sedan ladda ner och går ner till det format du vill använda för din bild. Klicka på det och du får nu antingen filen direkt nerladdad i detta format eller om nedladdningsformatet har "beskär alltid bilden manuellt" alternativet ibockat så kommer man till nästa fönster där du nu kan beskära bilden. Såhär ser det ut.

Här kan du nu arbeta enligt följande:

1. Här finns format listan så att du kan ändra format i efterhand ifall du råkade klicka fel.
  2. Ställ in beskärningsmasken med handtagen tills du är nöjd med din markering.
  3. Klicka här för att förhandsvisa hur bilden kommer se ut.
  4. Klicka slutligen på "hämta filen" för att hämta ner din beskurna bild i korrekt upplösning.

En väldigt liten beskärning kan beroende på formatets inställning innebära en suddig bild!

Om man gör en beskärning som blir väldigt liten så innebär det att bilden kommer förstoras och därför kommer bli suddig. Systemet varnar för detta och då ser det ut såhär:

Notera att du även här kan klicka på länken för att se precis hur suddig bilden kommer bli.

Hur kan jag styra vart ett nedladdningsformat syns?

När du redigerar ett nedladdningsformat så finns det en grupp en bit ner i inställningsfönstret som heter Synlighet. Här kan du med tillåtande bockar styra vilka som ska kunna se detta format. Det går att styra på följande sätt:

• Vilka grupper (med användare i sig) ska kunna se detta?
  • Ska formatet vara synligt ut till er portal (extern mediabank)?
  • Ska formatet vara synligt för ett CMS som SiteVision eller Episerver?

Ett format måste ha "nerladdnings och publicering" valt för att synas ut till en integration eftersom det där handlar om att "publicera" och inte bara ladda ner en bild. Se bild nedan.

Bra att känna till; "Alla användare" är en default grupp som alla är med i från början. Det går inte att ta bort användare från denna grupp.

Nedladdningsformat för nerladdning och publicering är mycket flexibla. Det går att ställa in en mängd parametrar för ett format för att det ska bli så bra för er verksamhet som möjligt. Dessa format kan sedan tändas ut mot respektive avdelning under formatets inställningar så att t ex webbredaktörer och kommunikatörer bara ser dem format som är relevant för deras verksamhet.