1. Mediaflow support
  2. Tillgänglig Video - Video Manager

Hur hanterar Mediaflow uppladdad video?

Här går vi igenom hur Mediaflow hanterar uppladdad video

Innehållsförteckning:

Information om "On demand" vs "Live" video

Video som laddas upp till mediaflow kan sedan spelas upp i Mediaflow och delas ut eller monteras i CMS på olika sätt. Dessa kan sedan spelas upp via hemsidan, från en portal, en webblänk eller liknande.

Detta kategoriseras som "on demand". Man kan spela upp videoklippet när man önskar.

Video som istället strömmas till Mediaflow strömmar sedan vidare till en playportal eller en live-sida där man som besökare kan ta del av videoströmmen medans den pågår.

Så länge sändningen pågår så kategoriseras videon som "live".

När sändningen är över så kommer videoklippet sedan sparas i Mediaflows kontrollrum för Live och går då över till att bli ett "on demand" klipp. Detta kan man nu hantera med Video Manager och sedan lägga över till den öppna mappstrukturen när man är färdig för det.

Videomaterial för On demand

Video som laddas upp till Mediaflow transkodas med dedikerade chip för att kunna presenteras på bästa sätt i Mediaflow, ut till portaler och webblänkar men också för att kunna spelas upp på bästa sätt oavsett vilken plattform man tittar på videon från (PC/Mac, padda, mobil osv). Det är denna transkodade version av videon som man ser inne i Mediaflow när man tittar på videoklipp som ligger i en mapp. En video som laddas upp kommer få flera versioner så att det finns en liten förhandsvisning (uppe till höger) och större varianter av klippet när man maximerar denna spelruta.

Videoklipp som laddas upp till Mediaflow transkodas om till följande format för visning.

Upplösning: 1080p - Codec h.264 - 30 fps - variabel bitrate - 48KHz Stereo ljud

Utöver detta så genereras även 720p och 480p versioner.

En uppladdad video presenteras sedan utåt i form av en HLS ström som skickas i paket. Detta gör att en mobiltelefon till exempel kan ta emot en HLS ström med lägre upplösning beroende på uppkoppling och det innebär också att om man får bättre anslutning under visningen så kommer HLS strömmen gå upp ett steg.

Vad händer om jag laddar upp en video med högre upplösning?

Det går fint att ladda upp material med högre upplösning. När man sedan väljer att ladda ner originalfilen så är det just det man får nerladdat. När man tittar på videon så är det däremot den transkodade versionen som man ser på sin skärm.

Vilka inställningar gör att en uppladdad video hanteras snabbast?

Eftersom transkodningen utförs på dedikerade chip så går detta ganska fort oavsett men om man önskar snabba upp detta ännu mer så kan man ladda upp en video med följande inställningar:
  • Upplösning: 1080p
  • Frames per second: 30
  • Codec: h.264
  • Bitrate: (3000 räcker oftast bra)

Inställningar för Live

Vi har en egen artikel för live modulen och där finns det bra information om just detta.

Klicka här för att läsa mer