Hur fungerar Mediaflows Öppna/Spara-plugin för Windows?

Här går vi igenom i korthet hur pluginet Öppna/Spara fungerar och vad du kan göra med det.

Notera att det endast är Pro-användare som kan använda detta plugin.

Detta plugin måste aktiveras för erat konto av oss. Kontakta supporten för mer information.

Innehållsförteckning:

Vad är Öppna/Spara för nåt?

Hur installerar jag Öppna/Spara?

Hur redigerar jag en fil med Öppna/spara?

Hur ser det ut i Mediaflow när jag sparar en version?

Vad är Öppna/Spara för nåt?

Öppna/Spara är ett plugin som du installerar på din dator som gör det möjligt att utgå från en fil från Mediaflow och öppna den till vilket program som helst men ofta används Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator mm. Efter att du har redigerat din fil så kan du spara dessa redigeringar direkt i Mediaflow där ändringarna kommer antingen ersätta originalet eller som version till den.

Arbeta med Indesign

För ett optimalt arbetsflöde med Indesign dokument så rekommenderar vi att kombinera arbetsflödet med Öppna/Spara pluginet för att öppna dokumentet tillsammans med Indesign pluginet. Indesign pluginet möjliggör att kunna montera in bilder direkt från Mediaflow till ditt dokument utan att behöva ladda ner dessa manuellt till din dator först.

Läs mer om Indesign pluginet här

Hur installerar jag Öppna/Spara?

Ladda ner och installera installationsfilen nedan. Det installeras per dator och användare.

Länk till installationsfilen(.NET Framework 3.5)

Länk till installationsfilen (.NET 4.8)

Om du får en varning om .NET Framework 2.0 så kan du behöva lägga till .NET Framework 3.5 (som även innehåller 2.0) för att pluginet ska installeras. Följ instruktionerna nedan för att göra detta.

Windows 10

1. Sök på "kontrollpanelen" och klicka på den. - Detta öppnar den lite äldre kontrollpanelen
  2. Klicka på Program och sedan Program och funktioner
  3. Klicka på Aktivera eller inaktivera Windows funktioner till vänster
  4. Bocka i .NET Framework 3.5
  5. Klicka på Ok
  6. Windows update laddar nu ner de nödvändiga filerna och efter att de har installerats så kan du installera Öppna / Spara pluginet.

Hur redigerar jag en fil med Öppna/spara?

Efter installation av pluginet så kan du i Mediaflow högerklicka på en fil och får då upp alternativet Öppna och redigera (Windows).

Notera att någon från Mediaflow måste aktivera detta plugin för ert konto för att högerklick alternativet ska dyka upp i er fil lista.

När du väljer Öppna och redigera (windows) så öppnas en ruta.

Välj här att klicka på "Öppna OpenProgram" knappen.

En lista över program som är installerade på datorn dyker nu upp och här kan du välja vilket program du vill öppna filen med.

Efter att du har redigerat klart så klickar du på "Spara" i ditt program (inte "Spara som"). Du får nu upp följande dialogruta där du har valet att spara ändringarna och skicka tillbaka filen till Mediaflow som en ny fil eller som en version till den befintliga filen.

Om du vill att din ändringar ska ersätta huvudversionen i Mediaflow välj "Ersätt den befintliga filen...". Originalversionen tas med andra ord inte bort utan sparas som en version. Vill du helt radera denna sedan kan du göra det i Mediaflow.

Om du vill att din ändringar ska sparas som en sekundär version välj "Lägg  till den här filen som en ny version".

Hur ser det ut i Mediaflow när jag sparar en version?

Tillbaka i Mediaflow ser vi nu att bilden har en liten ikon på sig. Denna ikon visar att bilden har flera versioner och i den högra info panelen kan vi nu klicka på fliken "Versioner" för att se de olika versionerna.

Klicka här för att gå till vår artikel om versioner där du kan läsa mer om hur de fungerar.

Var noga med att den fil du sparar bibehåller samma filformat och inställningar som ursprungsfilen. En bild som du har skickat till Photoshop till exempel kan behöva att lagren slås ihop innan du sparar.