Vad är en skissbild för något?

Här går vi igenom vad en skissbild är och varför de används i Mediaflow.

Innehållsförteckning:

Vad är en skissbild?

Varför skapas dessa skissbilder?

Kan en skissbild ligga i flera mappar samtidigt?

Hur får jag tag på originalfilen?

Andra namn för skissbild är "tumnagel", "förhandsvisningsbild" eller engelskans "thumbnail", "preview" med flera.

Vad är en skissbild?

De små bilderna som syns i filvisningsvyn är skissbilder.

Följande händer när ni laddar upp filer till erat Mediaflow konto

• Det kontrolleras om filerna redan finns i Mediaflow
  • Tumnagelbilder/skissbilder skapas för bilder och video filer
  • Filernas metadata läses av och visas i den  högra infopanelen
  • Det skapas flera versioner av video för streaming och uppspelning
  • Färgprofiler extraheras och kan sedan användas för nedladdningsformat
  • Ansikten detekteras och matchas (i GDPR-modulen)

I överkant av filvisningsvy fönstret kommer du nu se en status över uppladdningsförloppet. Om du för musen över detta område får du upp ännu mer information omkring uppladdningen, Se gif nedan:

Anledningen till att dessa skissbilder skapas är för att inte belasta systemet för mycket om man har många stora bilder i en mapp. Skissbilderna är komprimerade JPG filer på max 700px.

Mediaflow visar en mindre version av skissbilden i filvisningsvyn när du har markerat en mapp och först när du klickar på "Visa större bild" uppe till höger så ser du skissbildens fulla (700px max) storlek.

Vi tittar på skillnaden mellan två olika storleksversioner av en skissbild här nedanför.

1. Här ser du skissbilden på 700 pixlar.
  2. Här ser du en mindre version av skissbilden.

Om du sen högerklickar på en skissbild och väljer "ladda ner originalfilen" så får du ner originalet i full upplösning. I det här exemplet så ser hela bilden ut ungefär såhär.

Om vi zoomar in lite på gångvägen till vänster i bilden så ser vi att det finns en hel del detaljer i den högupplösta versionen.

Varför skapas dessa skissbilder?

Anledningen till detta är för att systemet inte ska belastas för hårt. Genom att skapa komprimerade skissbilder som maximalt har 700 pixlars storlek så innebär detta att du kan klicka på en mapp i mappträdet och snabbare få fram en förhandsvisning av alla bilderna utan att systemet ska behöva ladda ner alla originalfiler på en gång.

Skissbilder skapas alltså för att systemet ska bli snabbare att arbeta med.

Kan en skissbild ligga i flera mappar samtidigt?

En fördel med skissbilder är just detta, att den kan ligga i flera mappar samtidigt och peka mot originalfilen. Detta gör att systemet inte belastas i onödan genom att samma fil ligger på flera platser och tar upp utrymme.

Hur får jag tag på originalfilen?

Om du högerklickar på en skissbild och väljer "Ladda ner originalfilen" så får du ner bilden med full upplösning. Du kan också använda något av nerladdningsformaten för att få ner bilden med rätt storlek och inställning för ditt behov. Läs mer om hur man kan arbeta med nerladdningsformat här.