Hur redigerar vi vår portal? - Klassiska Mediaflow

Här tittar vi på hur du kan redigera innehåll och utseende på din portal.

Innehållsförteckning:

Vart hittar jag portalens redigeringsläge?

Hur får jag material från mappar i Mediaflow att synas i vår portal?

Hur redigerar jag portalen?

Hur ändrar jag bild för vår logotyp?

Hur redigerar jag puffarna på portalens första sida?

Hur ändrar jag textfält på portalen?

Hur lägger jag till länkar eller en "lightbox" i övre högra hörnet?

Hur väljer jag vilka nerladdningsformat som ska synas i portalen?

Finns det någon videoguide för hur jag kan redigera vår portal?

Vart hittar jag portalens redigeringsläge?

Om du går via kugghjulet, sedan administrera och klickar på Portaler/arkiv fliken till vänster så kommer du nu få upp en lista som visar er portal. Längst till höger här så finns nu en länk för att redigera er portal. Läs mer om administration av portaler i denna artikel.

När du klickar på "Redigera" länken så tas du till er portal och ser den i redigeringsläget. Ett enkelt sätt att veta om du redigerar portalen är om dessa två knappar finns tillgängliga upp i högra hörnet.

Dessa kan användas på så vis att du kan göra ändringar på portalen och klicka på "Spara ändringar" men först när du klickar på "Publicera" så syns det utåt för besökare.

Hur får jag material från mappar i Mediaflow att synas i vår portal?

Vi har en egen artikel om det, den finns här.

Hur redigerar jag portalen?

Följande exempel använder mall 1A "tre puffbilder". Funktionaliteten mellan dem olika mallarna är dock såpass lik att samma principer för redigering fungerar även för dem andra.

Portalen i redigeringsläge ser ut såhär:

När du för musen över dem olika elementen så ser du att några små redigeringsikoner dyker upp. Dessa utför lite olika saker beroende på vilken ruta du har aktiv för tillfället.

Generellt så ser det ut såhär:

1. Redigera innehåll - välj bild från Mediaflow eller ändra text.
  2. Ladda upp bild från din egna dator.
  3. Länka till innehåll från utdelat mapp eller från webben.

Hur ändrar jag bild för vår logotyp?

Börja med att förs musen över demo logotypen. Du får då upp två ikoner.

Den vänstra ikonen öppnar upp din utdelade mappstruktur där du nu kan bläddra bland era bilder för att välja en bild som ska ersätta Demo logotypen.

Den högra ikonen tillåter uppladdning av en bild från din dator.

När du väljer en bild som ska vara logotyp för er portal så är det vettigt att inte använda en för stor bild eftersom det påverkar portalens laddningstid för besökare.

Rekommendationen är att använda en bild som inte överstiger 2000 px och kanske helst ligger omkring 800 pixlar i bredd.

Hur redigerar jag puffarna på portalens första sida?

Här är det samma sak som gäller. För musen över en av puffarna och du får då upp tre ikoner.

Den vänstra ikonen öppnar upp din utdelade mappstruktur där du kan välja en bild för puffen.

Ikonen i mitten tillåter uppladdning av en bild från din dator.

Den högra ikonen tillåter länkning (vad som sker när en besökare klickar på puffen) till en utdelad mapp på portalen eller till ett sökord.

Notera att du kan ändra pufftexten "Skriv text här" genom att klicka på den.

Hur ändrar jag textfält på portalen?

Här är det mer eller mindre samma procedur som gäller. När du för musen över ett redigerbart textfält så får du upp en ikon som ser ut såhär.

Här kan du nu bara klicka i textfältet och börja skriva.

Det samma gäller namnet för er portal/mediabank. Klicka i fältet och skriv in vad du önskar att era besökare ska se när dem tittar på portalen.

Notera formateringsalternativen i överkant av fönstret. Dessa dyker upp när du har börjat redigera ett textfält och ser ut såhär.

Hur lägger jag till länkar eller en lightbox i övre högra hörnet?

I övre högra hörnet av portalen så finns det en liten redigeringsikon du kan klicka på som öppnar ett fönster för att lägga till och redigera länkar. Här kan du även skapa en så kallad "lightbox" som blir en klickbar länk som sedan öppnar en ruta med information.

Länken "så söker du" är en lightbox och du kan skapa egna såna om du vill genom att klicka på "+Lägg till" i detta fönster. Här kan du också styra ordningen på länkar och lightbox länkar genom att markera ett alternativ och klicka på upp och ner pilarna.

För att sen redigera texten i en lightbox så stänger du denna rutan med Spara och klickar sen på själva lightbox länken. Du får då upp lightboxen som det kommer se ut och här kan du nu sätta markören och börja skriva på samma sätt som övriga textrutorna som vi tittade på ovanför.

Hur väljer jag vilka nerladdningsformat som ska synas i portalen?

Tänk på att ett nerladdningsformat kan ställas in med exakt storlek, upplösning, färgprofil, filtyp och mycket mer för att passa er verksamhet.

Läs denna artikel för mer information om detta.

Nerladdningsformat styr vilka alternativ som dyker upp när en besökare i er portal klickar på "Ladda ner" knappen med en bild markerad.

Denna lista med val på format är något som du lägger upp inne i Mediaflow under fliken Nerladdningsformat som du hittar under kugghjulet och sen administrera.

Det viktiga att komma ihåg där är att du måste bocka på synlighet för ett nerladdningsformat inne i formatets inställningsfönster under gruppen synlighet.

I exemplet nedan ser vi hur synligheten för ett specifikt nerladdningsformat har aktiverats för portalen (extern mediabank).

För att läsa mer om hur du kan arbeta med nerladdningsformat, klicka här för en egen artikel om det.

Ett eller fler nerladdningsformat kan tändas (göras synliga) mot en portal, olika grupper, CMS som SiteVision, Episerver samtidigt.

Finns det någon videoguide för hur jag kan redigera vår portal?

Ja det gör det. Dem finns här i vår "Vad är en portal och hur kan jag arbeta med den?" artikel.