Hur kan jag arbeta med nerladdningsformat? - Klassiska Mediaflow

Här visar vi hur du kan använda nerladdningsformat (och publiceringsformat) på olika sätt.

Innehållsförteckning:

Vad är ett nerladdningsformat?

Hur redigerar jag ett nerladdningsformat?

Hur skapar jag ett nytt nerladdningsformat?

Hur använder jag ett nerladdningsformat?

Hur kan jag styra vart ett nerladdningsformat syns?

Vad är ett nerladdningsformat?

Nerladdningsformat är ett sätt att kunna ställa in ett format på förhand så att era användare kan ladda ner en bild med förinställda mått och storlek så att den passar in perfekt för ert arbete. Du kan skapa ett helt nytt nerladdningsformat eller ändra på befintliga nerladdningsformat via kugghjulet - administrera - nerladdningsformat. Dessa kan också styras så att vissa format bara syns inne i Mediaflow, bara ute på portalen eller bara från ett CMS som SiteVision, Episerver och liknande.

Dessa kommer du sen åt genom att högerklicka på en fil och välja "Ladda ner". Då får du upp en lista på vilka nerladdningsformat som finns inlagda hos er. I exemplet nedanför ser vi en mängd olika format. Detta går att styra så att ni ser så många eller få format ni önskar.

Hur redigerar jag ett nerladdningsformat?

För att redigera ett nerladdningsformat som redan finns så kan man klicka på formatet i listan för att komma till nerladdningsformatets inställningssida.

Vi tittar på ett exempel där vi klickar på ett format som heter "Bild mittenspalt webb 480 px".

Vi kommer nu till sidan för detta format som ser ut såhär.

Här kan du ändra flera inställningar för detta nerladdningsformat enligt följande:

1. Namn på nerladdningsformatet.
  2. Om det ska kunna användas bara för nerladdning, publicering (CMS) eller båda.
  3. Formatets typ, JPG, PNG, BMP, TIFF (okomprimerad) eller TIFF (LZW-komprimerad).
  4. Formatets storlek i pixlar (eller i millimeter).
  5. Om detta format ska ha originalbildens storlek i pixlar (istället för angivna pixlar).
  6. Om formatet ska behålla originalbildens bredd och höjd proportioner (endast vid nerladdning via högerklick på bild).
  7. Om manuell beskärning av formatet ska gå att utföra innan sparning.
  8. Vilken bildupplösning (dpi = dots per inch) bilden ska ha efter sparning.
  9. Om man vill använda en annan färgprofil än vad bilden hade från början.
  10. Om man vill ha rundade hörn på sin sparade bild.
  11. Komprimeringsgrad på bilden. Skalan motsvarar vad man ser i Photoshop.
  12. Vilka grupper, portaler eller integrationer som ska kunna se detta format. (mer om det nedan).

Notera att alternativ Nr 11 - Komprimeringsgrad bara gäller för JPG bilder.

När man är nöjd med formatets inställningar så klickar man på Spara.

Hur skapar jag ett nytt nerladdningsformat?

När du har öppnat administrera - nerladdningsformat så kan du uppe till höger klicka på + Nytt format.

När du har klickat på nytt format så får du upp nästa ruta, där du får ett "tomt" nerladdningsformat som du kan ställa in precis som du vill ha det och döpa till passande benämning. Här gäller samma inställningar som Hur redigerar jag ett nerladdningsformat?

När man är klar så klickar man på Spara uppe till vänster.

Nerladdningsformatet är nu klart att använda och man hittar det i listan över format när man högerklickar på en fil i Mediaflow.

Hur använder jag ett nerladdningsformat?

För att använda ett format så högerklickar du på en fil och väljer sedan ladda ner och går ner till det format du vill använda för din bild. Klicka på det och du får nu antingen filen direkt nerladdad i detta format eller om nerladdningsformatet har "beskär alltid bilden manuellt" alternativet ibockat så kommer man till nästa fönster där du nu kan beskära bilden. Såhär ser det ut.

Här kan du nu arbeta enligt följande:

1. Här finns format listan så att du kan ändra format i efterhand ifall du råkade klicka fel.
  2. Ställ in beskärningsmasken med handtagen tills du är nöjd med din markering.
  3. Klicka här för att förhandsvisa hur bilden kommer se ut.
  4. Klicka slutligen på "hämta filen" för att hämta ner din beskurna bild i korrekt upplösning.

En väldigt liten beskärning kan beroende på formatets inställning innebära en suddig bild!

Om man gör en beskärning som blir väldigt liten så innebär det att bilden kommer förstoras och därför kommer bli suddig. Systemet varnar för detta och då ser det ut såhär:

Notera att du även här kan klicka på länken för att se precis hur suddig bilden kommer bli.

Hur kan jag styra vart ett nerladdningsformat syns?

När du redigerar ett nerladdningsformat så finns det en grupp i högra nederkant som heter Synlighet. Här kan du med tillåtande bockar styra vilka som ska kunna se detta format. Det går att styra på följande sätt:

• Vilka grupper (med användare i sig) ska kunna se detta?
  • Ska formatet vara synligt ut till er portal (extern mediabank)?
  • Ska formatet vara synligt för ett CMS som SiteVision eller Episerver?

Ett format måste ha "nerladdnings och publicering" valt för att synas ut till en integration. Se punkt nummer 2 under "Hur redigerar jag ett nerladdningsformat?" delen för mer info.

Bra att känna till; "MediaflowPro-användare" är en default grupp som alla är med i från början. Det går inte att ta bort användare från denna grupp.

Nerladdningsformat för nerladdning och publicering är mycket flexibla. Det går att ställa in en mängd parametrar för ett format för att det ska bli så bra för er verksamhet som möjligt. Dessa format kan sedan tändas ut mot respektive avdelning under formatets inställningar så att t ex webbredaktörer och kommunikatörer bara ser dem format som är relevant för deras verksamhet.